Közhírré tétetik

 • Otthonosan a könyvek világában
  Bárány Ildikó, Hatala Lászlóné
  Az ember feje nem lexikon címmel könyvtárhasználati és általános műveltségi vetélkedőt hirdettünk a balassagyarmati Madách Imre Városi Könyvtárban 2016 októberében, az általános iskolák negyedik–ötödik osztályos tanulóinak. Összesen harmincegy háromfős csapat nevezése érkezett hozzánk. Külön örömmel töltött el bennünket, hogy nemcsak a város diákjainak, hanem a közeli község – Érsekvadkert – iskolásainak is felkeltettük az érdeklődését.
 • Könyves szerda az 1956-os tatai sortűzperről
  2016. november 9-én Galambos István, a Történelmi Ismeretterjesztő Társulat elnöke és a Nemzeti Emlékezet Bizottság munkatársa tartott előadást az 1956-os eseményekről a tatai Móricz Zsigmond Városi Könyvtárban.
 • Könyves szerda
  2016. november 16-án P. Szabó József volt a tatai Móricz Zsigmond Városi Könyvtár vendége, aki Az 1956-os forradalom Pekingből címmel tartott előadást az érdeklődőknek. A könyvtár Könyves Szerda elnevezésű rendezvénysorozata 2016-ban ezzel a programmal zárult.
 • Varázsputtony
  Közeleg a Mikulás, ezért a Móricz Zsigmond Városi Könyvtár gyermekrészlege által szervezett műsorral már az ünnepre hangolódtunk 2016. november 30-án.
 • In memoriam Kosztolányi Dezső
  Kerekesné Fuli Anikó
  A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Csilla von Boeselager Gondviselés Háza Idősek Napközi Otthona munkatársai változatos programokkal várják az időseket tatai intézményükbe.
 • Hűvösvölgyi Suli – melegen ajánlva
  A felső tagozatos gyermekek körében igen népszerű a Hűvösvölgyi suli című könyvsorozat, amelyet óhatatlanul is összefüggésbe hozunk a Szent Johanna gimi című hasonló regényciklussal. Erre a kapcsolódási pontra, valamint sok más érdekességre kaptunk magyarázatot 2016. október 19-én Maros Edittől, a Hűvösvölgyi suli szerzőjétől.
 • Irodalom dallal és zenével
  Az Oroszlányi Közösségi Színtér és Könyvtár októberi Így írnak Ők… sorozatában Adorjáni Bálint és Nagy Szabolcs előadását élvezhette a közönség.
 • Mozdulj ki!
  Szlezákné Molnár Katalin
  Izgatott gyerekek, lelkes szülők, tanárok, baráti társaságok csoportjai töltötték meg az Oroszlányi Közösségi Színtér és Könyvtár (OKSZÍK) auláját október 8-án, szombaton reggel. Itt zajlott ugyanis az Országos Könyvtári Napok rendezvénysorozat következő programjának a Mozdulj ki! szabadtéri könyves nyomkereső játéknak a regisztrációja.
 • Tatai töredékek
  Dollmayer Bea, Goldschmidt Éva, Makuvek Nóra
  Állati népmesék címmel rendezte meg hagyományos népmesemondó versenyét a Móricz Zsigmond Városi Könyvtár 2016. szeptember 28-án. A versenyre alsó tagozatos diákok jelentkeztek a Vaszary János Általános Iskolából, annak Jázmin Utcai Tagintézményéből és a Talentum Általános Iskolából.
 • Örökség és közösség
  Rendkívüli sikert könyvelhetett el a Kulturális Örökség Napjai (KÖN) programsorozat az ELTE Egyetemi Könyvtárban. Az Ezerarcú műemlék címet viselő rendezvény keretében a könyvtár rendhagyó nyitvatartási időben, szombaton is várta az érdeklődőket, akik szakértők vezetése mellett olyan helyszínekre is bepillanthattak, amelyek a hétköznapokon rejtve maradnak a kíváncsi szemek elől.
 • A könyvtárakban is kitölthetők a mikrocenzus online kérdőívei
  A Központi Statisztikai Hivatal együttműködési megállapodást kötött a Magyar Könyvtárosok Egyesületével és az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel a mikrocenzussal kapcsolatos lakossági tájékoztatás kiterjesztése, valamint az internetes válaszadás népszerűsítése és segítése céljából.
 • Könyves szerda Nádasdy Borbálával
  2016. szeptember 14-én Nádasdy Borbála volt a tatai Móricz Zsigmond Városi Könyvtár vendége. Az immár Magyarországon élő írónő előadásával nagy örömet szerzett hallgatóinak, akik élőben is megtapasztalhatták élvezetes stílusát, mesélő kedvét.
 • Az olvasás világnapja a tatai könyvtárban
  Az UNESCO, az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete 1965-ben jelölte ki szeptember 8-át az olvasás világnapjának. Céljuk, hogy az emberek figyelmét felhívják az írás-olvasás készségének fontosságára, és arra, hogy az írni és olvasni tudás alapvető emberi jog, a tanulás alapköve. 1966 óta minden évben világszerte ünneplik ezt a napot. Így tett 2016-ban a tatai városi könyvtár is.
 • „Élő könyvtár”, avagy hogyan lehet fenntartani egy kisvárosban az olvasói érdeklődést?
  A címben szereplő megállapítást egyik olvasónktól „kölcsönöztem”, aki arra utalt, mennyire örül az utóbbi időkben tapasztalt változatos, minden korosztályt megszólító programkínálatunknak és a rendszeresen bővülő állományunknak.
 • Szeged 7szer
  A Somogyi-könyvtár 2007 óta vesz részt a Múzeumok Éjszakája programsorozaton. A régi, ritka és értékes különgyűjtemények mellett ilyenkor a gyermekkönyvtár, a könyvkötészet és az olvasószolgálat részlegei is kiállításokkal, bemutatókkal készülnek. A múzeumok „könyvtári” éjszakáján minden évben helyt adunk külső partnereknek is. Az előző évek divatbemutatója és véradása után idén a szegedi tűzoltóság mutatkozott be, és várta a Dóm téren, a könyvtár épülete előtt az érdeklődő szegedieket interaktív sátrával.
 • Supka Géza-emlékkiállítás a Vörösmarty Mihály Könyvtárban
  Supka Géza halálának hatvanadik évfordulója alkalmából, a nyolcvanhetedik ünnepi könyvhét egyik programjaként a könyvnapok „atyjára” emlékeztünk a Vörösmarty Mihály Könyvtár (VMK) olvasótermében rendezett kiállítással.
 • Ünnepi könyvhét Kiskunfélegyházán
  Kállainé Vereb Mária
  Idén június 9-e és 13-a között tartották a nyolcvanhetedik ünnepi könyvhetet. A világon számos fesztivál, ünnep keretében méltatják a könyvet, hisz azt mondják, ez az emberiség egyik legnagyobb értéke. Magyarországon Supka Géza javaslatára 1927 óta rendeznek minden évben könyves ünnepet. Ezen a héten az irodalom képviselői, írók, költők, kiadók különleges alkalmakkal népszerűsítették a könyveket és az olvasás örömét.
 • Ünnepi könyvhét Gyulán
  2016-ban Gyula városa volt a nyolcvanhetedik ünnepi könyvhét és a tizenötödik gyermekkönyvnapok hivatalos vidéki helyszíne. Önmagában ez az adat talán nem sokat mond olvasójának, éppen ezért néhány dologgal árnyalni érdemes a közlést.
 • XII. Janikovszky Éva meseíró-pályázat
  Ebben az évben a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (FSZEK) és a Móra Kiadó Janikovszky Éva születésének kilencvenedik évfordulója alkalmából újra meghirdette a korábbi években is rendkívül sikeres meseíró-pályázatát. A felhívásra 2016. március 25. és április 25. között lehetett beküldeni a meséket. A pályázók tematikai megkötés nélkül, szabadon választott témát feldolgozó mesével vehettek részt. Pályázni magyarországi és határon túli településekről egyaránt lehetett. Minden jelentkező csak egy, maximum öt A/4-es oldal terjedelmű, nyomtatásban eddig még meg nem jelent írást nyújthatott be.
 • Miskolcon nem csak egy nap volt a költészet napja
  Mindig is különleges volt Miskolc és a költészet napjának viszonya, hiszen itt született egy vers, amit „csillámló sziklafalba” vésett az emlékezet – József Attila Ódája. Az idén ennek is, és újabb örömteli eseményeknek köszönhetően több mint egyhetes eseménysor köszöntötte a magyar versek ünnepét a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár szervezésében.
 • Supka Géza-emlékkiállítás és -kötetbemutató
  A Magyar Könyvkiadók és Könyvkereskedők Országos Egyesülete 1927-ben megtartott éves közgyűlésén elhangzott javaslat szellemében a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése idén nyolcvanhetedik alkalommal szervezte meg az Ünnepi Könyvhetet, amelyhez a 2001-es Olvasás Éve óta tizenötödik alkalommal kapcsolódik a Gyermekkönyvnapok rendezvénye.
 • Könyvtár a Szakmák Éjszakáján
  Idén első alkalommal, április 15-én rendezték meg a Szakmák Éjszakája című rendezvénysorozatot országos szinten. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára, Cseresnyés Péter kiemelte, hogy a kezdeményezés azért jött létre, hogy minél több fiatalt tudjanak bevonni a szakképzésbe.
 • Muzeális értékű könyvek örökbefogadásával ünnepelte az Eötvös Loránd Tudományegyetem fennállásának 381. évfordulóját, a Pázmány-napot az ELTE Egyetemi Könyvtár
  Az ELTE Egyetemi Könyvtár és az Egyetemi Könyvtárért Alapítvány a Pázmány-nap alkalmából, 2016. május 6-án könyv-örökbefogadással egybekötött nagyszabású rendezvénnyel tisztelgett az egyetemalapító előtt.
 • Száz éve született Martonosi Pál
  A Kiskunhalasi Városi Könyvtár állami díjas újraalapítója 1916. június 16-án született Zomborban. Ötéves korában költöztek Halasra, majd vissza Zomborba. Katonaként részt vett a háborúban, ezt követően jött újra Halasra, és könyvkereskedőként dolgozott.
 • Két könyvtár egy helyen
  Az EX LIBRIS Könyvtári Alapítvány az idén már hetedik éve működik szoros egységben a Magyar Írószövetség Könyvtárával. Az alapítvány kezeli az írók kincsestárát, állományát folyamatosan rögzíti a SZIRÉN integrált könyvtári rendszerben, és ezzel a cédulakatalógus mellett elektronikusan is kereshetővé teszi a dokumentumokat.
 • Így írnak Ők…
  Lajos Mari gasztronómus, szakácskönyvíró volt vendége hétfőn délután az Oroszlányi Közösségi Színtér és Könyvtárnak, az Így írnak Ők sorozat keretében. A közönséget Béke Ildikó könyvtáros köszöntötte, majd elkezdődött a beszélgetés. A nagy érdeklődésre való tekintettel az olvasóterem helyett a kiállítóterem adott otthont az eseménynek.
 • Fergeteges találkozó a könyvtárban
  2016 tavaszán meseíró pályázatot írt ki a Móricz Zsigmond Városi Könyvtár Tata és környéke gyerekei körében. Az apropót az adta, hogy nyolcvan éve született Lázár Ervin meseíró.
 • Siker a Nagy Könyvelhagyó Hétvégén!
  Minden eddiginél sikeresebben zárult a Nagy Könyvelhagyó Hétvége Tatán a résztvevők számának tekintetében. 2016-ban nyolcadik alkalommal rendezték meg országosan ezt az akciót, és a Móricz Zsigmond Városi Könyvtár harmadik alkalommal csatlakozott hozzá.
 • Könyves szerda Kamarás Istvánnal
  Április első szerdáján Kamarás István olvasás- és valláskutató, egyetemi tanár volt a Könyves szerda vendége a tatai Móricz Zsigmond Városi Könyvtárban. Az olvasással, irodalommal, könyvekkel dolgozók számára megkerülhetetlen szakirodalmi szerző művei szép számmal fellelhetőek Tatán is. Kamarás István az olvasáson kívül foglalkozik etikával, vallásokkal, és még mesekönyveket is ír.
 • Kalandozás a Föld körül
  A Móricz Zsigmond Városi Könyvtár Gyermekkönyvtára már január végén megkezdte a Föld napjához kapcsolódó felkészülést, hiszen három fordulóból álló levelezős pályázatot hirdetett. A feladatlapokat bármely korosztály kitölthette.
 • Könyvtári tavasztündér
  Tavaszköszöntő író-olvasó találkozóra vártuk az alsó tagozatos gyermekeket a tatai Móricz Zsigmond Városi Könyvtár gyermekrészlegének szervezésében. Bosnyák Viktória ifjúsági író, műfordító látogatott el hozzánk 2016. április 5-én, hogy a diákokat megismertesse műveivel. Az interaktív előadásnak résztvevői és partnerei is voltak a diákok, akik a Kőkúti Általános Iskolából és annak Fazekas Utcai Tagintézményéből érkeztek.
 • Mesél a KSH Könyvtár
  A KSH Könyvtár a 2015/2016-os téli időszakban is megtartotta rendezvényeit a Könyvtári esték eseménysorozaton belül. Többek között a Szépírók Társasága is jelentkezett három beszélgetéssel, közös szervezésben a könyvtárral. Bán Magda decemberben Györe Balázzsal, januárban Szilágyi Ákossal, míg februárban Darvasi Lászlóval beszélgetett a Bibó István-teremben.
 • Ismerős arc a könyvtárban
  Barátságos hangulatú estét tölthetett együtt a közönség Endrei Judittal a tatai Móricz Zsigmond Városi Könyvtárban március 9-én. A Magyar Televízió egykori bemondójára nagyon sokan voltak kíváncsiak, rengeteg kérdést kapott az est végén.
 • Tisztújítás a Nemzeti Kulturális Alapnál
  Lezárult a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) szakmai kollégiumainak tisztújítása, február 18-án megkezdték a munkájukat az új kuratóriumi tagok.
 • Kitüntetések a magyar kultúra napján
  2016-ban is kitüntetéseket adtak át a magyar kultúra napján.
 • Öltözz pirosba
  Harmadik alkalommal szervezett Öltözz pirosba napot a tatai a Móricz Zsigmond Városi Könyvtár, bekapcsolódva az országos kampányba.
 • Állati farsang
  A Móricz Zsigmond Városi Könyvtár gyermekrészlege idén is farsangi színekbe öltözött, és megrendezte az állatok farsangját. A Kőkúti Általános Iskola második osztályos tanulói ökotagozatosok, tehát nem áll tőlük távol a természet, az állatok szeretete.
 • Egy beérett életmű gyöngyszemei
  2016. január 20-án a Tatán élő és alkotó Kerti Károly György irodalmi munkásságába nyerhettek betekintést az érdeklődők a tatai Móricz Zsigmond Városi Könyvtár és a Nyugdíjas Pedagógus Klub által szervezett irodalmi délutánon. A novellák és versek előadásában Lehotzky Csabáné és Petrozsényi Eszter működött közre, a művész termékeny alkotói életéről és műveiről munkatársa, Kövesdi Mónika művészettörténész mesélt.
 • „Élt egy macska, cérnalábú…”
  Kiss Ildikó, Kocziszky Fanny, Mecseki Éva
  „Az első nap a könyvtárban című mese főszereplői Kornél, a cica és szülei. A történet úgy kezdődik, hogy Kornél szülei megbeszélik csemetéjükkel, hogy látogassanak el a könyvtárba és iratkozzanak be, hisz ott sokat tanulhat és jól érezheti magát egy cicagyerek.”
 • Istennel a tűzvonalban
  A 2016. év első Könyves Szerdája sok szempontból érdekes volt a megjelenteknek. A tatai Móricz Zsigmond Városi Könyvtár január 13-án délután Selmeczi Istvánt látta vendégül.
 • Rajzos karácsony
  Rajzos karácsony címmel hirdetett rajzpályázatot a Móricz Zsigmond Városi Könyvtár gyermekrészlege. A pályázat nagy népszerűségnek örvendett, hiszen összesen százharmincegy munka érkezett be különböző korosztályú gyermekektől.
 • Könyvtári majmocskák
  2015. november 9-étől hirdette meg a Móricz Zsigmond Városi Könyvtár új fejtörő játékát, A kőmajmok háza címmel. A rejtvény Tasnádi István azonos című, IBBY-díjas ifjúsági regényét dolgozta fel furfangos kérdésekkel, ügyességi feladatokkal.
 • Családi versdélután
  Advent idején fokozódik bennünk az ünnep iránti vágy, szívünket, lelkünket feldíszítjük a karácsony ünnepére. Jó egy kicsit megállni, befelé, önmagunkra figyelni. Ehhez a lelki készülődéshez nyújtott segítséget – már harmadik alkalommal – a Családban marad versdélután, ahol a család apraja-nagyja szavalatokkal teremtette meg az ünnepi várakozás varázslatos hangulatát.
 • Aki szerette a kötelező olvasmányokat
  Fábián Janka írónőre, aki a tatai Móricz Zsigmond Városi Könyvtár vendége volt 2015.december 9-én, igaz ez az állítás. Szenvedélyes olvasó kicsi korától kezdve, és írással is próbálkozott több-kevesebb sikerrel már kisiskolás korában.
 • Régi gyermekkönyvek a Somogyi-könyvtárban
  Sáráné Lukátsy Sarolta
  Nosztalgiával és nagy örömmel fedeztem föl a szegedi Somogyi-könyvtár földszinti aulájában jó néhány olyan, régi gyermekkönyvet 2015 augusztusában, amelyet magam is forgattam a gyermek- és ifjúsági irodalom történetéről szóló előadásaimon.
 • Mi van a borító mögött?
  „Köszöntelek Téged, Bagoly Ludvig vagyok. Kíváncsi vagy, miért jöttem? Nagy szenvedélyem az olvasás. Olvasok éjjel és nappal, ébren és álmomban, ha boldog vagyok, ha szomorú vagyok, én csak olvasok és olvasok. Nem titkolt vágyam, hogy Téged is olvasni hívjalak!” Ezekkel a szavakkal hívta játszani (olvasni) a gyerekeket Bagoly Ludvig.
 • A KSH Könyvtár 2015. őszi rendezvényei
  A Központi Statisztikai Hivatal Könyvtár a Bibó István-terem kialakítása óta folyamatosan törekszik rá, hogy látogatóinak kulturális igényeit ne csak könyvekkel, hanem szabadidős rendezvényekkel is kielégítse.
 • Díjak, kitüntetések
  Díjazottak: Bakos Klára, Bartos Éva, Gerő Gyula, Szabó Sándor, Hegyközi Ilona.
 • Adventi irodalmi kávéház
  2015. december 3-án tartotta meg adventi irodalmi kávéházát a tatai Móricz Zsigmond Városi Könyvtár a művelődési ház kiállítótermében.
 • Eljött a Mikulás
  A téli gyermekkönyvhéten ünnepi előadásra vártuk az általános iskolás gyermekeket. A tatai Móricz Zsigmond Városi Könyvtár szerevezésében mintegy kétszáznegyven alsó tagozatos tanuló hangolódott rá Mikulás ünnepére 2015. november 30-án.
 • Hahó, könyvtársak!
  A II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár 2015 februárjában a Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer (KSZR) keretében hirdette meg a Hahó, könyvtársak! című olvasásnépszerűsítő játékot, amelyre Borsod-Abaúj-Zemplén megye általános iskoláinak III. és IV. osztályos tanulói jelentkezhettek. A cél az volt, hogy minél több gyereket juttassanak a megye könyvtárai a könyvek, az olvasás „világához”.
 • Beköltözik az Opera a könyvtárba
  Korábban beszámoltunk már arról, hogy a Könyvtárlakó fiatalok milyen sokoldalú tevékenységgel járulnak hozzá Aszód kulturális életéhez. Legyen szó könyvtári programokról, táncról, színházról. Előző cikkünkben szóltunk a nemrég alakult táncszínházról, annak munkájáról, könyvtárhoz, olvasáshoz való kötődéséről. Ezek a fiatalok nem csak olvasnak, táncolnak, de a színházhoz való kötődésük is igen nagy. Mindenféle színházi műfaj érdekli őket. Nézik, hallgatják és művelik is azt. Rendszeres látogatói a gyermekrészleg által szervezett színházlátogatásoknak; többször jártak már az Erkel Színházban és az Operában is.
 • Edelényben és Debrődön jártunk
  A Magyar Könyvtárosok Egyesülete Borsod Megyei Szervezete egynapos kirándulást szervezett 2015. szeptember 26-án Edelénybe és a szlovákiai Debrődre. A szakadó eső ellenére szép számú csapat, családtagokkal együtt harminckét fő vett részt az autóbuszos tanulmányúton, amelynek első állomása a tavaly újra megnyílt edelényi könyvtár volt.
 • Hunyadi 10
  Petrozsényi Eszter
  Nem tévedés: tíz kötetre tervezi a népszerű regényfolyamot szerzője, Bán Mór. Az Országos könyvtári napok vendégeként, 2015. október 9-én járt a tatai Móricz Zsigmond Városi Könyvtárban a szerző, aki fordulatosan, szellemesen mesélt a történelmi regényhez szükséges anyaggyűjtésről, az írás nehézségeiről és szépségeiről.
 • Rumini életre kelt Tatán
  Nyár végén második fordulójához érkezett a Rumlis Rumini játékos feladvány a Móricz Zsigmond Városi Könyvtárban. Berg Judit Rumini Zúzmaragyarmaton című meséje éppúgy a közkedvelt gyermekkönyvek sorába tartozik, mint a regénysorozat első része.
 • Biblioterápiás előadás Bartos Évával
  Az Országos könyvtári napok keretében szervezte meg biblioterápiát népszerűsítő rendezvényét a Móricz Zsigmond Városi Könyvtár október 8-án. Bartos Éva, a Könyvtári Intézet nyugalmazott igazgatója rövid előadást tartott a témáról, amelyet beszélgetés követett.
 • Bűvészshow-műsor a könyvtári héten
  Mollinit, azaz Moltész Gyula bűvészt köszöntöttük a Móricz Zsigmond Városi Könyvtár vendégeként 2015. október 6-án. Az Országos könyvtári napok keretében megrendezett Bűvészshow-műsorra alsó tagozatos gyermekek látogattak el a Talentum, a Kőkúti és a naszályi Angyalffy Általános Iskolából.
 • Testvérkönyvtár-program az Anton Bernolák Könyvtárral
  Kissné Anda Klára
  A tatabányai és az érsekújvári könyvtár kölcsönös kapcsolata a tatabányai és a Nyitrai Kerületi Önkormányzat közötti együttműködési szerződésig nyúlik vissza. A több évtizedes kapcsolat alatt számos alkalommal került sor egymás meghívására, tapasztalatcserékre, előadásokra egymás rendezvényein és könyvadományozásra. Ha csak az idei eseményekből merítünk, már bővelkedünk az említenivalókban.
 • Gyermekkönyvtárosok szakmai napja Székesfehérvárott
  A Magyar Könyvtárosok Egyesülete Gyermekkönyvtáros Szekciója által szervezett szakmai napon a tatai Móricz Zsigmond Városi Könyvtár is képviseltette magát.
 • Születésnapi köszöntés könyvbemutatóval
  Monostori Imre június 1-jén ünnepelte hetvenedik születésnapját. Irodalomtörténész, kritikus, pedagógus, könyvtáros, az irodalomtudományok kandidátusa. Amikor elvállaltam, hogy írok róla, úgy éreztem, nem mondhatok nemet, hiszen az időnként még publikáló könyvtárosok közül (mert azért még mindig annak érzem magam) egyedül én ismerem – annyira, amennyire – negyven éve. Hajdanán dolgoztunk egy szobában, láthattuk egymást jó és kevésbé jó pillanatainkban. Műveit a régi barátsággal dedikálja, és nem feledkezett meg az én hetvenéves születésnapomról sem.
 • Kondor Katalin Esztergomban
  Jubilálni mindig felemelő, szép; alkalom arra, hogy az ember visszatekintsen örömteli eseményekre, amelyek fölött a hétköznapok szinte észrevétlenül elszállnak, s csak ha elérünk egy kerek dátumhoz, akkor jön a visszatekintés, az addigi teljesítmény mérlegelése. És az ünneplés. Az esztergomi könyvtárban 2015. szeptember 15-én kettős jubileum köszöntésével kezdődött meg a Könyvtári beszélgetések. Várady Eszter, a könyvtár igazgatója az intézmény fennállásának száztizedik évfordulójáról emlékezett meg röviden.