Könyvtárról könyvtárra

 • A százéves könyvtár
  A debreceni egyetemi könyvtár centenáriumi programjára készülve alapvető célként tűztük ki, hogy az alkalom ne egyszerű visszaemlékezés legyen, amikor is számba vesszük a múlt jeles eseményeit és személyiségeit. Egy olyan könyvtár megrajzolására törekedtünk, amelynek a múltja, jelene és jövője szorosan összekapcsolódik, és a századik születésnap „csupán” egy állomás, ahol egy pillanatra megállunk, hogy hátranézzünk, s ahonnan tovább folytatjuk a már megkezdett utat.
 • Kilencven éves a PTE EKTK Pekár Mihály Orvosi és Élettudományi Szakkönyvtár
  2016. szeptember 30-án ünnepelte alapításának kilencvenedik évfordulóját a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont (EKTK) Pekár Mihály Orvosi és Élettudományi Szakkönyvtár. Az ünnepi megemlékezés első felében elhangzott előadások a könyvtár alapítójának – Pekár Mihálynak – az életét mutatták be különböző aspektusból, a második felében pedig az általa alapított könyvtárral voltak kapcsolatosak.
 • Az ökológiai gondolkodás erõsítése Tatabánya város lakóközösségében könyvtári eszközökkel
  Nagy Ádám, Nász János
  „A József Attila Megyei és Városi Könyvtár egy olyan nemzeti identitású kulturális közintézmény, amely a társadalmi problémák iránti érzékenységet a működésében tudatosan és következetesen megjeleníti. A társadalmi felelősségvállalás e kulturális színtéren a nemzeti értékek megőrzését és szétsugárzását jelenti, elsősorban a magyar nyelv, a magyar irodalom és a magyar természeti környezet vonatkozásában. Ezek a prioritások jelentősen befolyásolják a nemzet fennmaradását, fenntartható fejlődését, amelyhez sajátos eszközeinkkel kívánunk hozzájárulni.”