Könyvtári napok országon innen és túl

A miskolci II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár meghívására az Országos Könyvtári Napok keretében, október 5-én tartott megyei szakmai napra érkeztek kollégák a székelyudvarhelyi városi könyvtárból is, és a másnapi helytörténeti konferencián kassai kutatók is részt vettek. A Felföldi Fotográfusok Szövetségéhez tartozó alkotók kalotaszegi képeiből rendezett kiállításnak köszönhetően pedig a könyvtár látogatói számára is megadatott a kitekintés. Az idei könyvtári napok Borsod-Abaúj-Zemplén megyei rendezvényein számtalan lehetőség volt a valóságos és virtuális határátlépésre, a könyvekben is megörökített kultúránk sokszínűségének bemutatására, műfajok közötti kalandozásra, a könyvtárak, az olvasás népszerűsítésére.

„Mindenütt jó volt, de a legjobb a könyvtárban” – ez a Szerb Antal-idézet volt a mottója a miskolci II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár honlapján – a X. Országos Könyvtári Napok tiszteletére – meghirdetett pályázatnak. Ahogy az országos könyvtári összefogásnak, úgy ennek a kis játékos feladatsornak is az volt a célja, hogy felhívja a figyelmet a könyvtárakra és a könyvtárosok munkájára. De ezt szolgálta ezen a héten minden rendezvény – könyvbemutatók, kiállítások, koncertek, konferenciák, kézműves foglalkozások – a miskolci és a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei könyvtárakban.

A könyvtári napok honlapján összesített adatok szerint a megye háromszázhuszonnyolc településének háromszázötvennyolc könyvtárában október 5-étől 11-éig – a szokásos könyvtári látogatásokon túl – hétszáznyolcvanhét egyéb programon vehettek részt az érdeklődők. Ezen a héten különösen sokan keresték fel a miskolci könyvtárakat, hiszen minden nap a megbocsátásé volt: nem kellett késedelmi díjat fizetniük azoknak, akik késve hozták vissza a kikölcsönzött könyveket, és ezen a héten mindössze száz forintért iratkozhatott be bárki a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtárba – beleértve ebbe az intézményhálózat valamennyi tagkönyvtárát. A távolabbi városrészekben élők számára pedig mozgókönyvtár, könyvtárbusz vitte két napon, pénteken és szombaton a könyveket és a beiratkozási lehetőséget.

A rendezvénysorozat Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, pontosabban Miskolcon, a központi könyvtárban, október 5-én a megye könyvtárosainak találkozójával kezdődött. Többszörös ünnep volt ez a nap, hiszen ekkor köszöntötték a kollégák a megye első Szinnyei József-díjas könyvtárosát, Laki-Lukács Lászlót; valamint a jubiláló kollégákat, akik három évtizede szolgálják a megye olvasóit, és azokat is, akik ebben az évben lettek, lesznek nyugdíjasok. Először adták át az idén alapított Pro Bibliotheca-díjat, melyet eddigi munkássága – a megye könyvtáraiért, könyvtárosaiért, a könyvtárügyért végzett tevékenysége – elismeréseként az idén nyugdíjba vonuló Venyigéné Makrányi Margit, a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár megyei igazgatóhelyettese vehetett át Prokai Margit igazgatótól. Az idén lett nyugdíjas Tircsné Propper Valéria is, aki igazgatóhelyettesként a városi hálózat munkájának szervezésében vett részt.

A megyei könyvtáros találkozón Sepseyné Vígh Annamária, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Közgyűjteményi Főosztályának vezetője, A megyei könyvtárak feladatellátása, a Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer (KSZR) országos működése, megyénk sajátosságai címmel tartott előadást. A résztvevőket köszöntötte Marien Anita, a Miskolci Polgármesteri Hivatal Kulturális és Városmarketing Osztályának vezetője is.

A közgyűjtemények és a kulturális intézmények együttműködésének szép példája volt a Helytörténeti kutatások Miskolcon és Kassán címmel október 6-án, a miskolci könyvtárban megrendezett helytörténeti konferencia is, amelyen muzeológusok, történészek, levéltárosok, bibliográfusok, egyetemi oktatók, Miskolcon és Kassán élő kutatók vettek részt. Ekkor mutatták be azt a készülő lexikont is, amely az 1848 és 1938 között élt és tevékenykedett kassai polgárok életrajzát tartalmazza.

Több könyvbemutató is volt a héten. Így például Dániel András grafikus, meseíró október 6-án találkozott miskolci olvasóival, elsősorban a gyerekekkel. A Kert a könyvtárban, élmény a könyvben címmel rendezett jelképes „állománybavétel” keretében mutatta be október 7-én a központi könyvtárban Vass Tibor József Attila-díjas költő és a Spanyolnátha művészeti folyóirat szerkesztősége a nemrégiben megjelent Húszimádóknak című könyvet.

Természetesen szó esett a könyvek könyvéről is, hiszen október 8-án Reisinger János irodalomtörténész Biblia a magyar költészetben: Balassi Bálint címmel tartott előadást.

A számtalan előadás, ismeretterjesztő program közül mindenképpen érdemes kiemelni a Könyves vasárnapot, amikor játékos formában vetélkedtek a családok, majd ünnepélyesen – és jelképesen – megkoronázták a gyermekek számára meghirdetett olvasásismereti vetélkedő legjobbjait, az olvasók királyát és királynőjét. Ekkor köszöntötték a könyvtár legfiatalabb és legidősebb olvasóit is. Végül Gryllus Vilmos Kossuth-díjas előadóművész Dalok című koncertjével fejeződött be az egyhetes program Miskolcon, a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban.

Címkék