Hahó, könyvtársak!

Hahó, Balaton!

A II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár 2015 februárjában a Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer (KSZR) keretében hirdette meg a Hahó, könyvtársak! című olvasásnépszerűsítő játékot, amelyre Borsod-Abaúj-Zemplén megye általános iskoláinak III. és IV. osztályos tanulói jelentkezhettek. A cél az volt, hogy minél több gyereket juttassanak a megye könyvtárai a könyvek, az olvasás „világához”. A felhívásra a megye számos településéről – többek között az alacskai, a bőcsi, a hejőkeresztúri, a kazincbarcikai, a kistokaji, az ónodi, az ózdi, a révleányvári, a rudolftelepi, a sátoraljaújhelyi, a serényfalvai, a tardi, a taktakenézi és a telkibányai általános iskolákból, valamint Miskolc öt intézményéből – összesen negyvenhat csapat jelentkezett. Így több mint száznyolcvan tanuló vetette bele magát az olvasásba. Hónapról hónapra a mai magyar gyermekirodalom legjelentősebb képviselőinek alkotásait ismerhették meg – játékos formában – a gyerekek.

A két írásbeli fordulóban legjobban teljesítő tizennégy csapat vett részt a június 8-án Miskolcon megtartott szóbeli döntőn. Ez a játékos vetélkedő is felért egy író-olvasó találkozóval, hiszen a zsűri elnöke Bosnyák Viktória író, műfordító volt. A legsikeresebb csapatok, összesen negyvennégy gyerek utazhatott – a KSZR támogatásának köszönhetően a Balatonra.

A balatonmáriafürdői egy hét során – a fürdőzés, napozás mellett – kézműves foglalkozásokon, koncerteken vehettek részt a gyerekek. Szerepelt még a programban sétahajókázás, nagyvázsonyi kirándulás, sok-sok játék és a Tihanyi Szabadtéri Színpadon a Vuk című musical megtekintése.

Ez a játék, amely hónapokon keresztül az olvasásra, a könyvtárakra irányítja a gyerekek figyelmét, és természetesen a balatoni élmények is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a későbbiek során is fontos időtöltésnek és ismeretszerzésnek tekintsék a könyveket, és életelemükké váljon az olvasás.

A játék és a nyaralás sikerességét bizonyítja néhány szülői, nagyszülői és természetesen gyermektől érkezett vélemény a balatoni hétről:

„Örömmel nézegettem a fényképeket! Nagyon jó látni, hogy Gergőkém milyen jól érzi magát, és egyben nagyon megnyugtató látni, hogy milyen biztonságban van. Látszik a nevelők odafigyelése és az, hogy milyen jó programokkal készültek. Én mindezt szeretném nagyon szépen megköszönni és kívánni további szép napokat!”

„Köszönjük a képeket, amelyeken keresztül betekinthetünk a gyermekeink táborozásába. Örömmel tölt el, hogy láthatjuk őket! Köszönjük a törődést és a gondoskodást! Látszik a képekről, hogy jó kezekben vannak a gyermekeink és nagyon gazdag programmal szórakoztatják őket. Hálásak vagyunk, és nagyon köszönünk mindent! Jó szórakozást kívánunk a hét további részéhez!”

„Szeretném megköszönni ezt a hetet, melyet az unokám a táborban tölthetett. Ennyi program és élmény, amiben részük volt a gyerekeknek, egy egész nyárra elég lett volna! Külön köszönet, hogy napi telefonos beszámoló mellett a fényképek végignézése számunkra (a hozzátartozóknak) is nagy öröm volt. Továbbra is ilyen szívből jövő, eredményes munkát kívánok a csapatnak!”

„Nekem az tetszett a legjobban, hogy olyan sokat fürödtünk a Balatonban. Az is jó volt, amikor nagyon hullámzott a Balaton. De a Vuk című musical is tetszett.”

„Nekem nagyon tetszett a vár meg az egész Nagyvázsony. A Balaton nagyon jó volt, főleg az, amikor nagyon hullámzott. Amikor fagyiztunk, hát az olyan, de olyan finom volt, hogy valami elképesztő. Ja, még Tihany is nagyon jó volt. De szerintem maga ez a tábor fantasztikus.”

„Nekem nagyon ízlettek az ételek, és sok érdekes helyen voltunk. Olyan jó volt, hogy minden nap fürödhettem a Balatonban! Más szóval szerintem szuper volt ez a tábor.”

Mi tehető ehhez még hozzá? Mindenki, aki részt vett a Hahó, könyvtársak! vetélkedő szervezésében, lebonyolításában, a táborban, örömmel tette. És nem mellesleg: a történet folyatódik! Könyvtársak kerestetnek 2016-ban is!

Címkék

Kapcsolódó galériák