Rumini életre kelt Tatán

Nyár végén második fordulójához érkezett a Rumlis Rumini játékos feladvány a Móricz Zsigmond Városi Könyvtárban. Berg Judit Rumini Zúzmaragyarmaton című meséje éppúgy a közkedvelt gyermekkönyvek sorába tartozik, mint a regénysorozat első része.

A mese főhőse, a kisegér is népszerű figura a kisiskolások körében, ezért azt gondoltuk, ha Rumini horgolt figurája lesz a fődíj, akkor minden gyerek lelkesen vesz részt a közös játékban. Dollmayer Bea ügyes kezű könyvtáros felajánlotta, saját maga horgolja meg Rumini figuráját. Hogy senki se távozzon üres kézzel, kisegereket is készített.

Hét feladatban mutathatták meg a gyerekek, mennyire nőtt szívükhöz a kalandos történet. Igaz-hamis kérdésekre válaszoltak, kifejtették, mit tudnak a csodalátcsőről vagy a térképrajzolóról, hómenyétet rajzoltak, útba igazították Balikót, merre találja a kivezető utat a jégcellából, kiegészítették a szereplők kacifántos neveit. Az utolsó feladatban rajzkészségüket mutatták meg a gyerkőcök. Vidám, elképesztően ötletes portrék készültek Ruminiről. Ennek apropóján valamennyi rajz megtekinthető lesz a gyermekkönyvtár honlapján (gyerek.mzsvktata.hu), egy virtuális kiállításon.

Összesen tizenkilenc feladatlap érkezett be a könyvtárba. A verseny szoros volt, ezáltal izgalmas is. Az eredményhirdetésen – 2015. október 14-én – zsúfolásig megtelt a gyermekkönyvtár. Öröm volt látni a sok kíváncsi, várakozással teli gyereket, kísérő szülőt, nagyszülőt. Együtt jöttek el a családok, látszott, fontos nekik, érdekli őket, milyen helyezést ér el gyermekük. Többen mesélték, hogy esténként együtt olvasták a mesét, a fejtörőt is közösen töltötték ki a gyerekek apával és anyával. Az első díjat egy testvérpár nyerte el, boldogan szorították szívükhöz Ruminit. Megosztott második helyet négyen értek el azonos pontszámmal, ők Berg Judit új könyvét, a Tökmagok Afrikában címűt vehették át. Valamennyi pályázó Ruminivel díszített vonalas füzettel, emléklappal vagy oklevéllel, na és persze egy horgolt kisegérrel térhetett haza a könyvtárból.

Kezdeményezésünk elérte célját. Ez a szeretni való könyv összehozta a családokat, közös élmény lett az olvasás. Berg Judit meseregénye és a Szélkirálynő elringatta kis olvasóit, akár a kötet lapjain hajóztak vele, akár egy fotelban ülve, vagy éppen a szőnyegen kucorogva…

Címkék