Hunyadi 10

Nem tévedés: tíz kötetre tervezi a népszerű regényfolyamot szerzője, Bán Mór. Az Országos könyvtári napok vendégeként, 2015. október 9-én járt a tatai Móricz Zsigmond Városi Könyvtárban a szerző, aki fordulatosan, szellemesen mesélt a történelmi regényhez szükséges anyaggyűjtésről, az írás nehézségeiről és szépségeiről.

Soha nem gondolt arra, hogy történelmi regény születik egyszer a tolla alól, ám újságíróként beleütközött abba a furcsa jelenségbe, hogy míg az idegen országok történelmét számtalan könyv és film örökíti meg, addig az eseményekben és hősiességben igencsak bővelkedő magyar történelmet kevés könyv, televízió- vagy filmsorozat dolgozza fel. A mai időkben alig születik történelmi regény. Ezt a hiányt próbálta pótolni Bán Mór, amikor Corvin János életéről kezdett anyagot gyűjteni. Az anyaggyűjtés folyamán ébredt rá, hogy Corvin János életét apja, Mátyás király története nélkül értelmetlen taglalni. Ekkor Mátyás király életének kutatásába fogott. Az „igazságos Mátyás király” életútja viszont nem értelmezhető a törökverő apa, Hunyadi János sorsának, küzdelmeinek és diadalainak ismerete nélkül. Így fogott hozzá a Hunyadi-regények írásához. Közben számos olyan részletre bukkant, amely szinte teljesen ismeretlen az átlagember számára. Végül kényszerítette magát, hogy lezárja a gyűjtés folyamatát, mert kockáztatta, hogy a részletekbe merülve eltér fő szándékától, az írástól.

Akkor még álmában sem gondolta, hogy ekkorára duzzad a regényfolyam, ilyen sikere lesz majd az olvasók körében, és azt sem, hogy egyes darabjai ennyi utánnyomást érnek meg. Jelenleg a tízedik kiadásnál tart a sorozat első kötete! Örömmel várjuk valamennyien a folytatást, és remélhetőleg nem tart soká, amíg Mátyás és Corvin János életét is megismerhetjük. Mindannyiunk nevében termékeny alkotó éveket és fáradhatatlan munkabírást kívánunk a népszerű szerzőnek!

Címkék