Biblioterápiás előadás Bartos Évával

Az Országos könyvtári napok keretében szervezte meg biblioterápiát népszerűsítő rendezvényét a Móricz Zsigmond Városi Könyvtár október 8-án. Bartos Éva, a Könyvtári Intézet nyugalmazott igazgatója rövid előadást tartott a témáról, amelyet beszélgetés követett.

A biblioterápia fogalma több különféle módszert takar. Nem fejezhetjük ki egyetlen magyar szóval, ugyanis lehet olvasásterápia, irodalomterápia, illetve kifejezetten egy műfajra koncentráló vers- vagy meseterápia is. Kezdetben kimondottan segítő céllal alkalmazták korlátozott körülmények között élő embereknél, kórházakban és börtönökben. Ma már számos más olyan területen is megtaláljuk, mint a pszichiátria vagy a pedagógia. Magyarországon húsz éve honosodott meg a módszer, amiben fontos szerepe volt Bartos Évának is.

A szakemberek képzése is szóba került, és világossá vált, hogy egy kicsit minden könyvtáros biblioterapeuta, amikor személyre szabottan ajánl könyveket. A rendkívül aktív, érdeklődő közönség és Bartos Éva között hosszú eszmecsere alakult ki. Olvasással kapcsolatos személyes beszámolók, érdekes vélemények hangzottak el. Kiderült, hogy az irodalom senkit sem hagy hidegen, és felcsillant a remény egy olvasókör létrehozására is.

Címkék

Kapcsolódó galériák