Gyermekkönyvtárosok szakmai napja Székesfehérvárott

A Magyar Könyvtárosok Egyesülete Gyermekkönyvtáros Szekciója által szervezett szakmai napon a tatai Móricz Zsigmond Városi Könyvtár is képviseltette magát.

Dományi Zsuzsa kolléganőmmel érkeztünk Székesfehérvárra, a Vörösmarty Mihály Könyvtár Tolnai utcai tagkönyvtárába 2015. szeptember 9-én. A gyülekezőt bemutatkozás követte, az ország több pontjáról, így Nyíregyházáról, Várpalotáról, Komáromból is részt vettek az eseményen. Hallhattunk Másáról, az élő cicáról, “aki” a székesfehérvári Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár állandó lakója, és bizony a kisebb gyermekek olykor-olykor meghúzogatják a farkincáját. Ennek hallatán az Oroszlán a könyvtárban című mesekönyv jutott sokunknak az eszébe, amely mára valamennyi könyvtár nélkülözhetetlen kötete.

A főkönyvtárban a vezető mesélt az intézmény kialakulásáról, működéséről. A gyermekrészleg mustrán megcsodálhattuk a kicsiknek való játszósarkot, az állatmintás ovis kisszékeket, a polcok elrendezését, a kiemeléseket. Hasznos és általunk is megvalósítható ötletekkel gazdagodtunk. A Hetedhét Játékmúzeumban csodálatos babakiállítást tekintettünk meg.

A Maskovszky-gyűjtemény Maskovszky Éva és édesanyja játékait tárta elénk, és a látványhoz kiváló idegenvezetés társult. A Réber-gyűjtemény pedig Réber László meseillusztrációit, rajzait mutatta be. Boldogan nosztalgiáztunk a régi idők képei között.

A gyalogos városnézés során a kollégákkal való beszélgetés, eszmecsere megerősítette, hogy minden könyvtár egy cél felé halad: a fiatalok olvasóvá nevelése a fontos, amit leginkább a korosztálynak megfelelő, figyelemfelkeltő és -fenntartó programokkal érhet el. A tatai könyvtár is ezen az úton jár, és bízunk abban, hogy a kitartó munka gyümölcsöző lesz.

Címkék