Az Országos Széchényi Könyvtár programjai a Magyar Kultúra Napján

Az Országos Széchényi Könyvtár minden évben rangos eseményekkel, látogatóink számára Nyílt Nap keretében köszönti egyik legfontosabb nemzeti ereklyénk születésnapját. 2016. január 22., péntek.

Külső helyszínen: A Himnusz Lentiben

A nemzeti könyvtár hagyományteremtő szándékkal immár második alkalommal állítja ki egy hazai vidéki városban az ország legféltettebb nemzeti kincseinek egyikét, Kölcsey Ferenc Himnuszának eredeti kéziratát.
Lenti városának megkeresésére a Nemzeti Könyvtár örömmel járult hozzá, hogy a város és környékének lakói január 22-én és 23-án, pénteken és szombaton 10 és 18 óra között eredetiben tekinthessék meg a páratlan irodalmi ereklyét a Városi Művelődési Központban. A ház a Magyar Kultúra Napjának ünnepén gazdag programmal várja az érdeklődőket, benne a Himnuszhoz kapcsolódó előadásokkal.

10.00 A kiállítást megnyitja Dr. Tüske László, az OSZK főigazgatója
10.30 Zsupán Edina (OSZK Tudományos titkár): A középkorból a reneszánsz felé: a humanista kultúra kezdetei Magyarországon
18.00 Ünnepi program a Városi Művelődési Központ Nagytermében
- Szivárvány kamarakórus: Himnusz
- Horváth László polgármester köszöntője
- Fáy Péter (a Kölcsey család leszármazottja): A Kölcsey család emlékezete
- Földesi Ferenc (OSZK Különgyűjteményi Igazgató): A Hymnus kézirata
- Szivárvány kamarakórus rövid koncertje

Az OSZK főépületében: kétnapos interdiszciplináris nemzetközi konferencia a Propaganda az I. világháborúban című nagykiállításhoz kapcsolódóan

A Propaganda az első világháborúban kiállításhoz kapcsolódóan az Országos Széchényi Könyvtár Propaganda - történelem, művészet és média az első világháborúban címmel 2016. január 22-23-án rendezi meg nemzetközi tudományos ülésszakát, mely esemény a Magyar Kultúra Napjának ünnepi programjaihoz is kapcsolódik. A kétnapos konferencia három nagyobb tudományágban, történelem, irodalom- és művészettörténet, interdiszciplináris közegében zajlik. A rangos előadók az első világháború művelődéstörténete, valamint irodalom, történelem, sajtó és a propaganda jelenségei, működése felől közelítik meg témáikat. A tudományos ülésszak titkára: Boka László, ifj. Bertényi Iván, Katona Anikó.
A konferencia részletes programja hamarosan olvasható az OSZK honlapján.

Egyéb programok. Nyílt nap az Országos Széchényi Könyvtárban

11.00 és 15.00 órakor Könyvtári Körséta (ingyenes)
Könyvtárlátogatásra invitáljuk vendégeinket. A látogatás során bemutatjuk a Könyvtár épületét, történetét, megtekinthetőek a különböző szintek, könyvtári gyűjtemények, olvasói termek.
12.00 és 16.00 órakor Tárlatvezetés: Propaganda az I. világháborúban kiállítás (ingyenes)
A látogatók részére a kiállítás kurátorai (Katona Anikó, Rózsafalvi Zsuzsanna és Boka László) tartanak szakvezetést.
További kedvezmények a Nyílt nap keretében:
Beiratkozási akció: csak ezen a napon 50% kedvezményt nyújtunk az éves könyvtárhasználati díjból minden beiratkozni szándékozó, leendő olvasónknak.
Könyvvásár: az OSZK egyes kiadványai és ajándéktárgyai kedvezményes áron vásárolhatóak meg a Könyvtár főbejárat melletti ajándékboltjában.

További információk:
Kommunikáció és sajtóiroda, Piskorán Nóra, tel: 22 43 746; www.oszk.hu, facebook.com/nemzetikonyvtar

Címkék